Urocentrum logó
'23 vasárnap 29

Vizsgálatok, kezelések

A rendelő új eszközparkja lehetővé teszi betegeink gyors kivizsgálását. A korszerű hasi és végbélen keresztüli vizsgálatra alkalmas ultrahang készülék (LG Logiq 200), a vizeletáramlás mérésére használt uroflowméter, valamint laboratóriumi gyorsdiagnosztikai eszközeink biztosítják a betegek magas színvonalú kivizsgálását és ellátását.

A prosztatarák szűréséhez használt teszt, ujjbegyből vett vérminta vizsgálatával 5 percen belüli PSA (Prosztata Specifikus Antigén) meghatározást tesz lehetővé.

Számos vese, valamint egyéb húgyúti betegség kivizsgálásában nélkülözhetetlen vizeletvizsgálatot digitális fotométer segítségével végezzük, mely a vizeletben 10 paraméter egyidejű meghatározását teszi lehetővé.

A gyermektelen házaspárok kivizsgálásához nélkülözhetetlen andrológiai szakvizsgálatot modern automata sperma-analizátorral végezzük, amelyet szükség esetén mikroszkópos vizsgálattal egészítünk ki.

FŐ TEVÉKENYSÉGI TERÜLETEINK:

Általános urológia

 • fejlődési rendellenességek,
 • gyulladások,
 • sérülések,
 • köves megbetegedések,
 • jóindulatú prosztata-megnagyobbodás,
 • gyermekurológia,
 • vizelettartási zavarok (inkontinencia).

Uro-onkológia

 • vese-vesevezeték,
 • húgyhólyag,
 • prosztata,
 • here rosszindulatú daganatai.

Andrológia

 • férfi meddőség kivizsgálása spermaanalízissel,
 • egyéb okból kért spermavizsgálat,
 • férfi potenciazavarok,
 • idősödő férfi komplex problémáinak kivizsgálása

SZERVEKRE LEBONTVA A LEGGYAKORIBB UROLÓGIAI ELVÁLTOZÁSOK A KÖVETKEZŐK:

A here jó és rosszindulatú elváltozásai

 • heredaganat
 • herevisszér tágulat
 • herevízsérv
 • rejtettheréjűség, ingahere
 • herezsinór csavarodás

A mellékhere betegségei

 • akut mellékhere gyulladás
 • krónikus mellékhere gyulladás

A hímvessző fiatalkori betegségei

 • fitymaszűkület (phimosis)
 • letapadás (adhesio)
 • fitymagyulladás
 • rövid fitymafék
 • sérülések

A húgyhólyag betegségei, a tünetektől függő kivizsgálás és kezelés

 • húgyhólyag hurut
 • húgyhólyag daganat
 • húgyhólyagkő
 • a húgyhólyag nem bakteriális eredetű gyulladásos elváltozásai, azok kezelési lehetőségei

A húgycső betegségei

 • húgycsőgyulladás
 • húgycső szűkület

A prosztata jó és rosszindulatú betegségei

 • jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH)
 • prosztatarák
 • prosztata gyulladás (akut, krónikus)

Húgyúti kövesség

 • vesekő, vesevezeték-kő, húgyhólyagkő, húgycsőkő

A vese jó és rosszindulatú betegségei

 • vesedaganat
 • vesecysta
 • vesemedence gyulladás (akut, krónikus)

A RENDELŐBEN ELVÉGEZHETŐ VIZSGÁLATOK

Hasi és transrectalis ultrahang vizsgálat

ultrahang berendezésAz ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott noninvazív vizsgálómódszere. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli és elektromos jelekké, képpé alakítja. A vizsgálathoz alkalmazott eszközök nagy felbontóképességük révén ma rendkívül precíz diagnosztikát tesznek lehetővé, azonnali eredménnyel. A vizsgáló orvos valós, dinamikus képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére. A különböző célú vizsgálatokhoz más és más kiképzésű vizsgálófejekre van szükség. A vizsgálathoz a beteg bőrét az ultrahang terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgáló orvos a berendezés által mutatott képet kimerevítheti, kinyomtathatja, elektronikusan rögzítheti.

Az urológiai gyakorlatban a leggyakrabban alkalmazott vizsgálat a hasi és a végbélen keresztül (transrectalis) végzett vizsgálat.

A hasi UH vizsgálat során jól vizsgálhatók a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza. Az alsó húgyutak vizsgálatára szintén kiválóan alkalmazható a hasi UH. A húgyhólyag a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek. A herék és a prosztata vizsgálatára speciális vizsgálófejekre van szükség. Ez utóbbi esetben egy, a végbélbe helyezett vékony eszköz ad részletgazdag képet a prosztatáról. A képi megjelenítés lehetővé teszi, hogy a vizsgáló orvos egyes beavatkozásokat (pl. prosztata biopszia) a szem ellenőrzése mellett végezzen el, a lehető legpontosabbá téve ezáltal a beavatkozást.

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a beteg vizelettel telt hólyaggal jelentkezzen vizsgálatra.

A végbélen keresztül végzett, UH vizsgálat fájdalmatlan, a beteg számára nagyobb megterhelést nem jelent. A vizsgálat előtti székletürítés a képi megjelenítést javítja.

Uroflowmetria (vizeletáramlás mérése)

UroflowmeterElsősorban az idősebb korban előforduló vizelési panaszok kivizsgálásában nélkülözhetetlen vizsgálómódszer az uroflowmetria (vizeletáramlás mérés). Míg idősebb korban rendszerint a prosztata okozta vizelési panaszról van szó, addig fiatalabb életkorban számos egyéb betegség okozhatja a vizeletsugár gyengülését. A panasz felismerésében segít a vizsgálat. Mivel ezek a tünetek sokszor lassan alakulnak ki, a betegek egy része természetesnek veszi és elfogadja azokat. Nem ritkán fordul elő, hogy a vizelési szokásokra rákérdezve a beteg normálisnak érzi vizeletürítését. A tünetek objektív lemérése a kezelés megválasztása szempontjából is fontos. A mérőeszköz rögzíti a vizelés idejét, a vizeletáramlás sebességét, a maximális és átlagos áramlást. A beteg a vizsgálat alkalmával teljesen kiüríti húgyhólyagját egy a mérőműszerhez rögzített tölcsérszerű edénybe. Mivel az áramlás erősségét befolyásolja a hólyag teltségi állapota, a betegnek a vizsgálat előtt tartalékolnia kell vizeletét. A mérés abban az esetben értékelhető, ha a beteg legalább 150 ml vizeletet ürít a mérés alatt.

Vizeletvizsgálat

VizeletvizsgálatA vizelet rendszerint áttetsző, szalmasárga, víztiszta. Állás után nyákszerű anyagok kicsapódása miatt zavarosodás jöhet létre. A vizelet zavarosságát okozzák a gennysejtek és a vér. A vizelet vizsgálatához középsugarú vizeletet kell a betegnek leadnia. A húgycsőnyílás környékét vízzel, vagy fertőtlenítőszeres vattával kell megtisztítani és a vizelet elejét kiengedni Egyes esetekben a húgycső közeli bőr (férfiakban az előbőr fityma-, nőkben a hüvelybemenet valamint a hüvely) gyulladása zavarhatja a vizsgálatot. Nők esetében gyakran un. katéteres vizeletvizsgálat történik. Ebben az esetben egy vékony szilikon katéterrel történik a mintavétel. Ezáltal tudjuk eldönteni, hogy a vizsgálat során kimutatható genny, vagy vér biztosan a húgyutakból származik-e, vagy sem.

Milyen anyagokat tudunk gyorstesztek segítségével kimutatni?

Fehérje:
minimális mértékben jelen lehet a vizeletben betegség nélkül is.

Cukor:
normális esetben nincs a vizeletben - jelenléte további vizsgálatokat indokol.

Aceton:
éhezéskor, szomjazáskor, ill. cukorürítéssel együtt fordulhat elő.

Epefesték: 
friss vizeletben normális esetben is lehet urobilinogén, de a máj betegségeiben kórjelző lehet.

Vér:
normális vizeletben látóterenként 1-3 vörös vértest lehet, ennél magasabb szám esetén beszélünk vérvizelésről.

Gennyvizelés (pyuria):
ha a vizeletben látóterenként 4-6 fehér vértestnél több látható.

Vizelettenyésztés

Visszatérő, esetleg szövődményes húgyúti fertőzés esetén az ok tisztázásán túlmenően célszerű a kórokozó laboratóriumi kimutatása. A baktériumokkal szennyezett testnedvet (vizelet) speciális táptalajokra oltva történi a baktériumok identifikálása és un. antibiotikum érzékenységének meghatározása. A tenyésztés alkalmával tehát nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni, de azt a gyógyszert is ki tudjuk választani, mely a kórokozó szaporodását meggátolja. A terápia hatásosabb és a gyógyulás gyorsabb.

PSA vizsgálat (vérvétellel)

PSA mérőműszerA Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. Ezt a fehérjét a prosztata mirigyeinek sejtjei termelik. Nagy mennyiségben mutatható ki a prosztata váladékban (ondó). Lényegében ennek elfolyósodását biztosító enzimatikus aktivitású fehérjéről van szó. A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. A PSA szint évenkénti változása, emelkedése is kórjelző lehet. Az évente történő mérés segítségével a szakorvosnak lehetősége van mérlegelni azt, hogy a mért értékek mennyire kórjelzőek, azaz milyen a rákos betegség előfordulásának rizikója az adott beteg esetében.

Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk. Ezeknek a rákoknak a kimutatásában nagy szerepe van a rectalis digitális vizsgálatnak (RDV) és a PSA értékek rendszeres,  évenkénti ellenőrzésének. A vérvétel a kar, vagy kézfej jól látható vénájából történik. A PSA meghatározása történhet gyorsteszt segítségével. Ebben az esetben 5 percen belül eredményt kapunk, de kapott érték csak azt tudja megmutatni, hogy a beteg PSA értéke a negatív, a gyanús, avagy a kóros tartományba esik-e. A pontos érték meghatározásához laboratóriumi mérés szükséges, mely során a beteg vérsavójából történi a meghatározás. Ebben az esetben pontos számszerű értéke meghatározására van lehetőség.

Hormonvizsgálat (vérvétellel)

A normális szexuális, testi, szellemi működés elengedhetetlen feltétele a hormonális szabályozás egyensúlya. A férfiakban és a nőkben is tapasztalható a korral együtt járó hormonszint csökkenés, ill. a hormontermelés egyensúlyának megbomlása. Ez a zavar a férfiakban a fizikai, szellemi és szexuális  teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A korral együtt járó hormonszint változások mellett előfordulhatnak a hormontermelés változását (csökkenés, túltermelés) okozó szervi elváltozások is. Mindezekből következik, hogy idősebb (50 év felett) de akár fiatalabb korban is, amennyiben a beteg tünetei alapján indokolt, szükségessé válhat a hormonszintek pontos meghatározása. Az FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin szérumszintjének mérése egyszerű vénás vérvétellel történik.

Spermaanalízis

sperma analizátorA spermaanalízist modern automata sperma-analizátorral (SQA IIC-P), valamint szükség esetén mikroszkópos vizsgálattal végezzük. Ezek során igen nagy pontossággal megállapítható az ondó kóros összetétele, a spermiumok számbeli, alaki, és mozgási rendellenességei.

 

 

KEZELÉSEK

Amennyiben a vizsgálatok során a panaszokat okozó diagnózis megszületik, a rendelő orvosai a jelen tudományállásnak megfelelő tanácsokkal látják el, valamint korszerű, a panasz lehető leghamarabbi megszűnését eredményező gyógymódot fognak javasolni. Ez lehet életmódbeli tanács, gyógyszeres, vagy műtéti megoldást jelentő javaslat. Garantáljuk, hogy az Ön számára legmegfelelőbb (hatásosság, tolerálhatóság, mellékhatások, fogyasztói ár)   gyógyszerkészítményt írjuk fel minden esetben. Sok esetben előfordul, hogy azonos hatóanyag-tartalom mellett, egyes készítmények különböző néven vannak jelen a gyógyszerpiacon. Ilyen esetekben kezelőorvosával, valamint gyógyszerészével való előzetes konzultáció segíthet a megfelelő készítmény kiválasztásában. Számos esetben olvashatja a gyógyszerkészítmények mellékhatásainak kavalkádját a gyógyszer mellé csomagolt tájékoztatóban. Kezelőorvosa ebben az esetben is segítséget nyújthat, felhívja figyelmét a leggyakrabban előforduló, éppen ezért legfontosabb mellékhatásokra. Amennyiben Ön az általunk javasolt módon és dózisban szedi gyógyszereit, sokkal inkább tapasztalni fogja a gyógyszerek kedvező hatását, mintsem kellemetlen mellékhatásait.

Amennyiben Önnek csak ismételt receptfelírásra van szüksége, azt jelezheti a recepción, valamint az előjegyzésre használt telefonszámokon is. Csak emiatt a rendelési időben nem szükséges megjelennie. A felírt vényeket kívánsága esetén postázzuk Önnek a megadott címre.

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek