Urocentrum logó
'23 vasárnap 29

Urethro-cystoscopia

A leggyakrabban végzett endourológiai beavatkozások egyike. A vizsgálat speciális optikai eszköz (endoszkóp) segítségével történik. Merev és hajlékony (flexibilis) eszköz lehetőséget biztosít, hogy az operatőr saját szemével belülről áttekinthesse a húgycsövet és a húgyhólyagot. A beavatkozás rendszerint nem fájdalmas, az esetek többségében helyi érzéstelenítésben elvégezhető.

A beteget steril lemosás és műtéti izolálás után un. kőmetsző helyzetben fektetik a műtőasztalra. Ezt követően a húgycsőbe fecskendezett csúsztató és helyi érzéstelenítő oldattal készítik elő a húgycsövet a cystoscop bevezetéséhez. A húgycsőbe vezetett eszközt lassan előre tolva tudjuk áttekinteni a húgycsövet, majd innen a húgyhólyagba jutva a hólyag belső felszínét és a vesevezetékek beömlési helyeit. A vizsgálathoz használt eszközön keresztül a látótér biztosítására folyamatos steril, szűrt vizet, vagy sóoldatot juttatunk a hólyagba. Egyes esetekben lehetőség nyílik idegentest eltávolítására, avagy mintavételre, biopsziára.


Milyen esetben végzünk cystoscopiat?


o Véres vizelet ,
o vizelettartási probléma, incontinencia,
o vizeletsugár gyengülése,
o nem gyógyuló vizeletfertőzés, gennyvizelés,
o elhúzódó kezelésre nem reagáló vizelési panasz,
o ultrahang vizsgálattal a látott elváltozás,
o röntgen  vizsgálattal a hólyagban észlelt rendellenesség.


Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?


o Rendszerint maga a vizsgálat nem több mint 5-10 percet vesz igénybe.


Hazamehetek-e a vizsgálat után?


o A vizsgálat a beteg számára nem megterhelő. Tekintettel az alkalmazott helyi érzéstelenítésre, hosszabb idejű megfigyelés a beavatkozást követően nem szükséges.


Milyen előkészítést és érzéstelenítést igényel a beavatkozás?


o A cystoscopia történhet helyi, spinális és általános érzéstelenítésben. Az esetek többségében a beavatkozás nem megterhelő, így elegendő a húgycsőbe adott érzéstelenítő oldat a fájdalommentesség eléréséhez.
o Általános és spinális érzéstelenítés csak hosszabb idejű, legalább 1-2 napos kórházi megfigyeléssel alkalmazható. A beteg ilyen esetben legalább 8 órával a tervezett műtét előtt nem ehet és nem ihat.
o Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás után néhány órával a beteg távozhat az osztályról. Feltétlenül ajánlott a beteget kísérővel otthonába engedni.
o A betegnek a vizsgálathoz majdnem teljesen le kell vetkőznie és egy speciális köpenyt kap a vizsgálat idejére.


Milyen szövődményei lehetnek a beavatkozásnak?


o A cystoscopia során a hólyagot steril oldattal töltjük fel a látótér biztosítása érdekében. A töltés hatására a beteg hidegséget, hólyagteltséget és vizelési kényszert érezhet. Fontos, hogy a vizsgálat alatt a beteg ellazítsa izmait és ne feszítsen.
o A betegek a beavatkozás után az esetek túlnyomó részében panaszmentesen otthonukba engedhetők. Ritkán előfordul vérvizelés, mely az eszköz bevezetésének következménye, ill. sok esetben tapasztalnak enyhe fokú égő érzést, elsősorban az első néhány vizeletürítést követően. Ezek a panaszok 1-2 nap elteltével csökkennek, megszűnnek.
o A húgycső vizenyője, duzzadása következtében néhány napig előfordulhat, hogy a beteg nehezebben üríti vizeletét.
o A beavatkozás ritkán előforduló szövődménye a húgyúti fertőzés. E szövődmény kialakulása elkerülhető a cystoscopia előtt és után néhány napig szedett antibiotikummal.
o Ritkán, elsősorban nem, vagy nehezen kooperáló beteg esetében okozhat a beavatkozás tartós vérvizelést, sérülést. Amennyiben a beteg nem kellő képen kooperál, célszerű a cystoscopiát eleve általános érzéstelenítésben végezni.


Milyen panasz esetén kell feltétlenül orvoshoz fordulnom a cystoscopia után?


o Véres, alvadékokat is tartalmazó vizelet, mely nem mutat csökkenő tendenciát, ill. napokkal a beavatkozás után is fennáll.
o Vizelési képtelenség a beavatkozást követő 8 órán túl.
o Gyulladásra utaló tünetek, (fájdalom, húgycsőégés, váladékozás, vizeletcsepegés stb.)
 

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek