Urocentrum logó
'23 szombat 28

Prosztata biopszia

A prosztatarák relatíve tünetszegényen alakul ki. Nincsenek specifikus tünetek, melyek korán felhívhatnák a figyelmet a daganat kifejlődésére. A betegséget minden esetben szövettani vizsgálattal kell igazolni. Ennek módja a prosztata biopszia.


Bármely urológiai panasszal orvoshoz forduló beteg esetében kötelező a beteg teljes körű urológiai vizsgálata, mely az ötven év feletti férfiaknál magában foglalja a PSA vizsgálat, a rectalis digitalis vizsgálat (RDV), és transabdominalis ultrahang, szükség esetén transrectalis ultrahang vizsgálat (TRUH) elvégzését is.


A RDV ma is nélkülözhetetlen a prosztatarák diagnosztikájában. A daganatok jelentős része a perifériás zónában helyezkedik el, mely a végbélen keresztül tapintható Az értékelést nagymértékben befolyásolja a vizsgáló tapasztalata. A tapintással észlelt elváltozások kb. 50%-ában igazolódik daganat a biopszia során. Ennek ellenére minden tapintással észlelt abnormalitás esetén ajánlott a biopszia elvégzése, mivel a daganatok mintegy 25%-ában negatív PSA érték mellett találhatunk prosztatarákot. A RDV- al diagnosztizált daganatok mintegy 50%-a előrehaladott stádiumú a felfedezés pillanatában.


A prosztata ultrahang képe nagy változatosságot mutat. A daganatok egy része általában echószegény területként jeleníthető meg a periférián, ugyanakkor számos esetben találkozunk homogén, echogenitásbeli különbségeket nem mutató prosztatával, melynek biopsziája a daganatot igazolja. Különösen jellemző ez a korai, kisméretű rákok esetében. Tekintettel az UH kép alacsony specificitására a direkt, echószegény gócok biopsziája mellett egyre nagyobb számban terjedtek el az un. szisztémás mintavételek, melyek az egész prosztata térképszerű mintavételére törekedtek.


Az un. szisztémás prosztata biopszia Hodge és munkatársaitól ered. A biopszia elvégzésekor törekedni kell a mintavétel okozta szövődmények csökkentésére, ugyanakkor a minél optimálisabb, a patológus számára megfelelő mennyiségű anyag vételére. Sok esetben annak eldöntése viszonylag egyszerű, hogy mikor kell elvégezni a mintavételt. Annál nehezebb azt eldönteni, hogy mikor nem szükséges a biopszia. Az indikációt képezheti az emelkedett PSA szint, a pozitív RDV, avagy TRUH során észlelt tumorra gyanús elváltozás is.
Általában a 4 ng/ml felett PSA szintet tekintjük a normál érték felső határának. E feletti szérumszint esetén indokolt a mintavétel. Individuálisan a normálértéktől kisebb PSA esetében is ajánlható a mintavétel. 3-4 ng/ml közé eső PSA szint esetében ugyanis 21,5%-ban, 2-3 ng/ml közötti PSA szint esetében 14%-ban találtak daganatos elváltozást.


A biopszia indikációját képezheti továbbá a korábban negatív biopszia után is fennálló gyanú, valamint a megelőző mintavétel során a szövettani vizsgálatban észlelt daganatot megelőző állapot (pl. PIN, tumorra gyanús szövettani lelet) valamint a daganat gyanúját felvető szövettani kép jelenléte is.


A beteg előkészítése


Ma a mintavételek leginkább elfogadott módja a transrectalis ultrahangcélzással végzett vékonytű biopszia. A TRUH elterjedése előtt a perineálisan végzett beavatkozás volt a gyakoribb. Az ultrahang elterjedése, valamint az ultrahangvizsgálatban szerzett jártasság megszerzése tette lehetővé, hogy a prosztata képi megjeleníthetőségét felhasználva a transrectalis mintavétel elterjedjen.
A végbélen, vagy a gáton keresztül végzett beavatkozás egyik leggyakoribb szövődménye a prosztatagyulladás (prostatitis), súlyosabb esetben a bacterialis vérmérgezés, szepszis. A szövődmény előfordulása csökkenthető antibiotikum adásával.
Amennyiben a beteg vérzékenységre hajlamos, vagy véralvadást befolyásoló gyógyszerkészítményt szed, a mintavétellel együtt járó vérzéses szövődmények száma emelkedhet. A véralvadásra ható gyógyszer átmeneti felfüggesztése szükséges a mintavétel idejére.
A betegek bélelőkészítést a beavatkozás előtt nem igényelnek. Ugyanakkor rendkívül fontos a beteg körültekintő felvilágosítása, felkészítése a beavatkozásra. A megfelelően felvilágosított, nyugodt, kooperáló betegben a mintavétel eredményesebb.
Beöntés adásával a szövődmények előfordulási esélye nem csökken, viszont az ultrahang képalkotása kitisztított bél esetén jobb, kevesebb a mintavételt zavaró artefactumok jelenléte. A beöntés adása az infekciót, ezzel a prostatitis kialakulását nem csökkenti.
A beavatkozás rutinszerűen nem igényel érzéstelenítést. A szúrás előtt adott Lidocainos infiltráció érzékenyebb betegek esetében könnyebben kivitelezhetővé teheti a szúrásokat és ezzel növelheti eredményességét.
A mintavétel elvégzése kontraindikált acut prostatitis, tüneteket okozó húgyúti fertőzés esetén.


Direkt biopszia


A mintavétel során csak és kizárólagosan a tapintással, vagy ultrahang kép alapján gyanúsnak ítélt területből veszünk mintát. Az echószegény terület mintavétele során kétszer gyakoribb a daganat jelenléte, ugyanakkor a direkt biopsziával a daganatoknak csak mintegy 50%-t tudnánk kimutatni.


Random biopszia


A sextáns biopszia elterjedésével a direkt biopszia jelentősége csökkent. Sokkal inkább a szisztémás mintavételek kiegészítése esetén jön szóba, ha a prosztatán belül látott echószegény góc kívül esik a random mintavétel területeiből. Hodge és mtsi. által leírt un. sextáns mintavétel során a prosztata mindkét lebenyéből 3-3 mintavétel történik apicálisan, középen és bazálisan. A direkt biposziával összehasonlítva a mintavétel előnyeit több vizsgálat is bizonyította. A sextáns mintavétel ugyanakkor mintegy 15-34%-ban fals negatív eredményt mutat. Ez azt is jelenti, hogy negatív szövettani eredmény esetén nem egyértelmű, hogy a betegnek nincs prosztatarákja, csak azt igazolja, hogy a mintavétel nem érintett daganatos területet. Pozitív minta esetén a daganat jelenléte bizonyított.
A találati arány növelése érdekében az eredeti biopsziás technika több típusú változtatását javasolták és próbálták ki. A tradicionális sextáns biopszia kevésbé alkalmas a perifériás területek mintázására, különösen nagy térfogatú prosztata esetében. A nagyobb mintavételi szám -12-16-18 szúrás- a felfedezési arány növekedését hozta. Egyértelműen összefüggés mutatkozott a nagyobb volumenű, elsősorban 50 gramm feletti prosztaták esetében a nagyobb mintavételi szám és a találati arány között.
 

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek