Urocentrum logó
'23 vasárnap 29

ESWL

ESWL berendezés Az ESWL kezelés (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) egy relatíve fiatal kezelési eljárás, mellyel a vese, vesevezeték és akár a húgyhólyagban elhelyezkedő kövek is biztonsággal kezelhetők. Manapság a kövek több mint 90%-ban ezt a kezelési eljárást alkalmazzuk első választandó módszerként.


 
Mi befolyásolja a kőkezelés indikációját és a választandó kezelés módját?

A kő mérete: az 5 mm-nél kisebb kövek 90%-a spontán távozik. Ezek a kövek rendszerint akkor kerülnek felfedezésre, ha a veséből kimozdulva a vesevezetékben elfolyási akadályt okoznak. Fájdalomcsillapító és görcsoldó szedése mellett ezek a kövek viszonylag könnyen végighaladnak a vesevezetéken és szövődménymentesen távoznak. Az 5-10 mm közötti kövek esetében is kb. 50%-os spontán távozás várható. Az e feletti méret esetén a távozási hajlam csökken és rendszerint ilyen esetekben ajánlott az ESWL kezelés a mielőbbi kőmentesség eléréséhez.

A kő összetétele: a legtöbb kő calcium tartalmú kő, mely különböző mennyiségű vizet tartalmazhat kristályokba zárva. A víztartalomtól függően kemény, avagy puha, könnyen szétzúzható kövek fordulhatnak elő. Húgysavkövek 5-10%-ban fordulnak elő. A szervezetünkben termelődő, ill. lebomlási termékként keletkező húgysavból képződő kő. Sok esetben rendkívül kemény kőről van szó. Az ún. struvit kövek (10-15%) legjellemzőbb keletkezési oka a krónikus húgyúti infekció. Egészen nagy méretre megnövő kövek, melyek a vese üregrendszerét akár teljes egészében képesek kitölteni. Kezdetben puha, könnyen zúzható kövekről van szó, azonban hosszabb idő alatt nagyobb mennyiségű mésztartalomnak köszönhetően kifejezetten kemény, nehezen kezelhető kővé válhatnak. Cystin kövek kevesebb, mint 1%-ban fordulnak elő. Keletkezésük oka egy anyagcsere probléma, melynek köszönhetően a vizeletben nagy mennyiségű cystin ürül. Kemény, nehezen kezelhető kövek.


Mi a célja az ESWL kezelésnek?


• Az ESWL kezelés során a követ igyekszünk olyan apró darabokra széttörni, amelyeket a beteg már spontán, nagyobb fájdalom nélkül képes lesz kiüríteni. A kőfragmentumok távozása rendszerint nem azonnal indul meg és a végleges kőmentességhez akár több hét is szükséges. Mindez függ a kő méretétől, összetételétől, a zúzás hatásosságától.


Melyek az ESWL kezelés szövődményi lehetőségei?


• A leggyakoribb panaszt a távozó kődarabkák okozta, időnként akár görcsös jellegű fájdalom.
• A távozó nagyobb mennyiségű kődarab akár teljes egészében elzárhatja a vizelet útját. Ilyen esetben rendszerint csillapíthatatlan görcs jelentkezik. A panasz megoldásához a kőfragmentumok távozásának elősegítésére un. kettős J katéter felhelyezésére lehet szükség. Ez a belső sín a vesemedence és a húgyhólyag közötti területet áthidalva a vesevezetékben biztosítja a szabad vizeletáramlást és a kődarabkák távozását.
• Húgyúti fertőzés.
• Vese és vesekörüli vérzés.


Milyen veszéllyel jár, ha nem kezeljük a követ?


A vesében lévő nyugvó kövek rendszerint nem okoznak panaszt. Ugyanakkor nagyon sok esetben tarthatnak fel húgyúti infekciót, ill. kimozdulásuk esetén váratlan helyzetben okozhatnak szövődményes köves rohamokat. Panaszmentes állapotban mindig több lehetőség kínálkozik a kezelés megtervezésére és a kőtávozás is kontrollált körülmények között mehet végbe. Váratlan esemény, lázzal járó görcs esetén sokszor nem elsősorban a kő eltávolítására kell koncentrálnunk, hanem a vesét és a vesefunkciót mentő átmenti urológiai beavatkozásokra (percutan nephrostoma, ureterkatéter, dupla J katéter ) lehet szükség, még mielőtt a kiváltó okot jelentő kőmentesítés megtörténhet.
 

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek