Urocentrum logó
'23 szombat 28

Circumcisio (körülmetélés)

Fitymaszűkület A fitymaszűkület gyermek- és fenőttkorban egyaránt előfordul.

A szaknyelven "circumcisio"-nak nevezett művelet különösen a keleti népeknél terjedt el. Elsődleges célja feltehetően többféle betegség megelőzése volt.
A fityma alatt felgyülemlő váladék az un. smegma, mely rendszerint kellemetlen szagot árasztó, fehéres-sárgás színű anyag. A felgyülemlett váladék elfertőződése, ennek következtében fennálló állandó gyulladás közrejátszhat a pénisz- és a méhnyakrák kialakulásában. A smegma kialakulása elsősorban higiénés hiányosságokra vezethető vissza. Az újszülöttek fitymabőre összenőtt a makkal. Ezt a természetes állapotot hívja az orvosi nyelv celluláris adhesionak. A jelenség természetes, a fiúgyermek 3 éves korára az összenövések teljesen oldódnak és a fityma minden akadály nélkül könnyen hátrahúzhatóvá válik. Három éves kor felett is megfigyelhető letapadás, rendszerint műtétet igényel, mely során helyi érzéstelenítésben a bőrt leválasztjuk a makkról.


A fityma hátrahúzásának erőltetése 3 éves korig nem ajánlott. Gyakran tapasztalt probléma, ha a szülő sok esetben rossza tanácsra erőlteti a bőr hátrahúzását, mellyel a még letapadt bőrön berepedések keletkeznek. Az ilyen módon keletkező heges fitymabőr nem képes tágulni, emiatt felnőtt férfiaknál gyakran tapasztalunk un. viszonylagos fitymaszűkületet. Merev állapotban a bőr csak nehezen húzható hátra, mely fájdalmat okoz. Ha a bőrt erőszakkal húzzák hátra, vagy szex közben megerőltetik, akkor a belső felületén repedések keletkeznek, amelyek hegesedéssel gyógyulnak, ezek a hegek pedig még jobban összeszűkítik a szövetet, és a fityma még szorosabban fogja körül a makkot.

A körülmetélés a legtöbb urológus számára rutinbeavatkozás. A körülmetélésnek különböző formái léteznek. A bőr hosszanti irányú bemetszése az egyik legegyszerűbb, de fiatal korban nem gyakran ajánlott megoldása. Elsősorban nem kielégítő kozmetikai eredménye miatt nem tanácsolható ez az eljárás. Az un. teljes körülmetélés esetén egy gyűrűszerű bőrterület kerül eltávolításra. A gyűrű szélességétől függően a megmaradó bőrterület csak részben, vagy egyáltalán nem fogja fedni a makkot. A sebszéleket felszívódó csomós varratokkal egyesítjük, melyek rendszerint a 8-10 napon kezdnek kihullani.


A fiatalkori fitymaszűkületnek elsősorban a fityma túl korai hátrahúzásakor keletkező sérülések, gyulladások, ritkábban teljes egészében veleszületett okok játszanak szerepet. Idős korban minden esetben felmerül az időskori cukorbetegség lehetősége. A betegség akár első jele lehet, mely feltétlenül szükségessé teszi a vércukorszint ellenőrzését, szükség esetén beállítását.
 

arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek